Vatten i ditt hus

Om man ska bygga sitt hus helt från grunden så är det en mängd olika saker som man måste tänka på. En sådan sak är vattnet i huset. Att ha rinnande vatten i sitt hem kan kännas som en självklarhet, men det krävs en del förberedande jobb för att få det hela att fungera. Vattenledningar måste då dras till alla de rum där vatten ska användas och detta är då oftast kök, badrum och eventuell tvättstuga.  Från huvudledningen drar du sedan ledningar mellan de olika rummen i golv, tak eller genom väggar. Vilket som är bäst väljer du själv och bör även anpassas efter hur huset ser ut rent planmässigt. Till exempel kan du spara in en del tid och ledningar på att dra igenom taket för att få upp vatten på övervåningen, eller igenom en vägg för att slippa gå runt igenom flera rum.

I badrummet så behövs vattenledningar dras till toalett, dusch och handfat.Har du en tvättstuga, eller har plats för tvättmaskin i ditt badrum så måste även vattenledningar dras till dessa. I köket är det främst din diskho som behöver vatten, men det kan även vara bra att förbereda ledningar för att sätta in en diskmaskin om man i framtiden skulle vilja göra det. Vissa kylskåp och frysar kan även de behöva vattenledningar till sig, men detta gäller då främst modeller som till exempel har en is- eller vattenmaskin på dörren. Ofta gör man då två ledningar med varmt och kallt vatten, som man sedan kopplar vidare ut till de olika sakerna som behöver vatten.

Förutom själva ledningarna kan även rum där vatten ska användas, så kallade våtutrymmen behöva tätas på olika sätt för att minska risken för fuktskador. Dessutom behöver det finnas sätt för vattnet att ta sig iväg efter att det har kommit ut igenom kranarna, då igenom brunnar eller avlopp.

Skulle du sedan efter en tid vilja renovera rummen där vattenledningarna finns så kan du koppla om dessa och då flytta på platsen där rören ska komma upp ur golvet eller väggen. Gör du inte allt för stora förändringar kan det räcka med att du kopplar av en liten del av röret och anpassar detta med ett nytt. Blir placeringen svår kan man istället för hårda rör använda sig av speciella plastledningar.

Även utomhus kan det vara bra att ha tillgång till vatten. Genom ett uttag på husväggen kan du koppla på en vattenslang som kan användas till att vattna gräsmattan, rengöra bilen eller fylla upp poolen under sommaren.